Här hittar du tips och råd
Vad behöver en rescuehund?
En rescuehund från ett annat land är en hund som har varit med om oerhört mycket redan innan den kommer till dig. Det är därför viktigt att du har tänkt igenom beslutet att ta hand om just den här hunden både en och två gånger. Hunden ska inte behöva flytta runt, så det är viktigt att du kan ge hunden en lugn och trygg start och ett långt liv tillsammans med dig.

Många gånger är en rescue-hund en hund utan trygghet och utan självkänsla.
Det tar tid för hunden att bli helt trygg. Det tar några dagar för hunden att landa lite. Det är stor skillnad efter en månad, men det tar troligtvis ca 6 månader innan hunden verkligen är trygg med att den ska bo kvar hos dig och litar på ditt omdöme i situationer där den tidigare har känt sig rädd.
När du upplever känslan att "han har varit här för alltid" så betyder det att hunden har anpassat sig bra, men hunden upplever inte samma trygghet och känsla av att "ha bott hos dig för alltid".
Detta är extra viktigt att tänka på med små barn i hemmet och det är viktigt att man alltid lär barn att endast ge hunden uppmärksamhet när hunden söker din uppmärksamhet.
– Låt den vara ifred när den äter.
– Låt den vara ifred när den sover.
Om hunden inte kommer till dig när du ropar på den så vill den vara ifred. Detta måste hela familjen respektera.
Man bör även tänka på att man inte vet vad hunden varit med om tidigare och därför ej bör sätta den i situationer där den känner sig trängd och måste försvara sig.
Barn måste kunna förstå instruktioner och lyda dem för att hunden ska få en bra start.
Har du barn som är under 5 år så är det troligt att vi kommer att säga nej till er familj.
Vi gör undantag om vi vet att hunden tidigare har bott med små barn och att hunden trivdes med det.
Vad innebär det att ta hand om en "rescuehund" från ett annat land?
Om man väljer att ta hand om en omplaceringshund så är det några saker som man bör vara medveten om och ha tänkt igenom.
För att det ska bli bra både för dig och hunden är det viktigt att svara ärligt på några frågor som man måste ställa sig själv:
 • Varför vill du ta hand om en omplaceringshund?
 • Kommer hunden du har sett ut att passa dig och din livssituation?
 • Kommer din livssituation att passa en rescuehund?
 • Har du tid, tålamod och möjlighet att anpassa livet efter en "rescuehund"?
Hundarnas bakgrund
När hunden anländer till Sverige har den en mycket omtumlande tid bakom sig. Vi vet mycket sällan något om hundarnas bakgrund. Även om hundar ofta lever i nuet så har de erfarenheter och minnen som vi kan behöva ta hänsyn till. När vi träffar hundarna så är de antingen upphittade eller dumpade av sin familj.
Många hundar har då suttit på ett dog pound i en miljö där ingenting känns tryggt. Efter den omtumlande tiden i poundet har den varit på ett rescue center eller i ett jourhem i minst 4 veckor. Att anpassa sig och vänja sig vid livet där är en stor omställning för hunden.
Därefter har hunden rest till Sverige med främmande människor och med främmande hundar omkring sig. De har rastats på nya platser utan att veta vad som väntar och lämnas sedan över till dig. För hunden är ni helt nya människor i en helt ny miljö och hunden har ingen aning om vad den får och inte får göra eller vad du förväntar dig av hunden.
Din hund har på kort tid varit med om oerhört mycket och är ofta stressad när den kommer till sitt nya hem.
Första tiden hemma
För att hunden ska kunna landa och känna sig trygg är det viktigt att den första tiden i det nya hemmet präglas av lugn och ro. Låt hunden få möjlighet att lära känna sin nya familj och försök vara hemma mycket så att kontakten sakta men säkert kan byggas upp. Släkt och vänner får vänta lite med att träffa den nya familjemedlemmen. Det viktiga är att hunden får känna samhörighet med sin nya familj och förstå att detta är dess nya flock, att "här hör jag hemma". De flesta hundarna är väldigt sociala och kontaktsökande, glada och tacksamma så detta kan bli en mysig tid tillsammans.
Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos en hund?
När hunden kommer till dig har han/hon har varit med om mycket och ALLT är nytt; miljön, hemmet, ni som familj och eventuella regler och rutiner som ni har. All denna förändring gör hunden otrygg och en otrygg hund är stressad. Det är så mycket den inte förstår, och vi kan inte berätta något om framtiden för att göra hunden mer trygg.
Det tar ett tag för hunden att acklimatisera sig till sin nya miljö och i sitt nya liv. Ni måste tillåta er att ge hunden den tid den behöver för att hitta sig själv igen.
För en del individer går det fort medan andra behöver lite mer tid. Hunden behöver inte lära sig allt på en gång!
– Ni ska förhoppningsvis spendera resten av era liv tillsammans!
I de flesta fall visar hunden sin stress endast första kvällen och natten. Den kanske har svårt att komma till ro och vandrar runt. Då brukar det hjälpa att begränsa utrymmet. Låt hunden vara med dig och landa i sin egen takt. Ni kan t.ex. stänga in er i sovrummet tillsammans med hunden. När hunden känner att den har koll på rummet så kommer den att lägga sig ner. Ställ inga krav! Låt hunden komma till dig när den själv vill. När hunden vaknar igen dagen efter så har den ofta redan anpassat sig ganska bra. En del har dock svårt att koppla av och vill hålla koll på alla ljud som kan höras i en lägenhet.
Hundar blir stressade på samma sätt som människor när de känner sig oförmögna att hantera situationer, eller när de inte vet vad de kan förvänta sig. En stressad hund blir lugn och trygg när den känner att den begriper hur saker hänger ihop, när den känner att den kan hantera situationer som den hamnar i. Och att det finns en mening med det som vi och hunden gör tillsammans – att den kan känna sig trygg i sin "vardag".
Därför är rutiner, konsekvens och en lugn, trygg miljö jätteviktiga faktorer när en hund utsätts för stora förändringar. En hund mår bra när den förstår sin nya situation.
Tänk på följande
 • Rutiner! Så att hunden vet vad den kan förvänta sig:
  Gör allt i samma ordning, utfodring, gå samma promenader varje dag och på ungefär samma tider.
 • Var konsekvent! De regler som gäller idag gäller även imorgon. Inga nya regler kommer till. Får hunden vara i sängen så får hunden alltid vara i sängen. Det gäller även soffan.
 • Se till att hunden får rätt mängd mat.
 • Ställ inte krav på hunden. Att försöka lära en hund att göra något som den inte kan ställer krav på hunden som den kan uppleva som jobbigt och det är frustrerande för hunden att inte förstå vad du vill att den ska göra. Ha alltid godis med dig och belöna saker som hunden gör spontant. T.ex. att hunden tittar på dig.
 • Undvik obehag och korrigeringar – uppmuntra och belöna rätt beteenden som hunden gör själv.
 • Lämna inte hunden om den inte klarar ensamheten bra. Det gäller även hemma. Låt hunden vara där du är.
 • Undvik barn, katter, ev. även trafik och annat som beter sig på ett sätt som hunden inte är van vid eller som hunden inte kan förutse.
 • Undvik alla lekar som får upp adrenalinet i kroppen, t.ex. jakt- och kamplekar som gör att hunden går upp i varv.
 • Ge hunden saker att tugga på, t.ex. tuggben och märgben.
 • Låt hunden använda nosen, söka och hitta saker. Gör det inte för svårt. Det viktiga är att hunden lyckas.
Jämförelse
För att förstå det som hunden upplever så kan det vara bra att sätta sig in i samma situation – att du flyttar till ett annat land där du inte förstår språket. Ingen kan förklara för dig vilka regler som gäller eller vad du bör göra. Andra dagen i det nya landet kommer du till ett nytt jobb och förväntas prestera och leverera men vet inte riktigt vad du förväntas göra, hur det ska presenteras eller när det ska vara gjort.
Du vet inte ens vad man har för lunchrutiner, eller hur man tar sig till jobbet, eller när du förväntas vara där. Troligtvis upplever du ganska mycket stress.
I den här situationen så uppskattar man att omgivningen har samma rutiner varje dag. Man kommer till jobbet samma tid, man fikar och äter lunch samma tid. Ingen ställer orimliga krav på att man ska kunna eller förstå saker som man inte förstår. Om du gör fel så får du inte kritik eller korrigering, utan vänlig vägledning om hur man vill att du ska agera. Då får du ett sammanhang och en förståelse, och för varje pusselbit som faller på plats så upplever du mer trygghet och mindre stress.
Undvik konflikter
Relationen mellan dig och din hund har ingenting att vinna på konflikter. Uppmuntra hunden att göra det du vill att den ska göra, men försök att undvika att konfrontera din hund om den gör fel. Det handlar om att bygga upp en tillitsfull och trygg relation och konflikter skapar otrygghet. Kan du avleda istället, eller visa hunden en annan väg och berömma det beteendet, så välj alltid det alternativet istället för konflikt. Hunden har mycket att anpassa sig efter när allt är nytt!
Man kan aldrig vinna i en konflikt med en hund. Antingen förlorar du i respekt eller i förtroende. Hur du än gör så förlorar du! Den gyllene regeln för en bra relation med din hund är att undvika konflikter och se till att din hund har förutsättningar och motivation att göra rätt. Och berömma varje gång din hund gör rätt.

En hund som kommer till ett nytt land (en ny plats) är alltid under stress. Ett mycket litet antal hundar kan anpassa sig till nya livsvillkor snabbt och smärtfritt. Speciellt svårt är det för vuxna hundar, valpar anpassar sig snabbare. Kom ihåg att Sverige blir en helt ny värld för hundarna. Det är nya dofter, ljud, ett okänt språk, nya människor och en helt annan miljö. Hunden förstår inte varför den fördes hit. Det enda den vill är att få lugn och ro.
Trygghet:
Hunden reser under två dagar, bullret och många nya upplevelser tröttar ut den mycket. Stress påverkar allt och kan blockera: hundens beteende, humör, aptit, tarmarna, pälsen och mycket annat. Det är möjligt att du känner att din hund är lugn och glad och inte upplever någon stress. Det är inte sant. Alla hundar upplever stress, men alla visar det inte. Dold stress kan vara farligt. Hunden är nervös men du ser det inte.

Stress / frustration / aggression.

Om din hund plötsligt och "utan anledning" visar aggression, lyckades du inte klara av hundens stress korrekt och i tid.

Första dagarna hemma:

1) De första två veckorna behöver hunden inte nya upplevelser.
Den är inte redo för det alls. Ditt hem, din familj, korta promenader på samma väg är allt hon behöver.
Undvik de första två veckorna att träffa nya människor, långa promenader, trånga platser, träffa andra hundar och aktiv lek.

2) Hunden behöver vanligtvis en lång vila efter resan. Hunden sover den första och ibland även den andra dagen. Ge den en välförtjänt paus.

3) Se till att presentera hunden för alla familjemedlemmar, dess nya "flock ". Om det förekommer en obestämd status för en av dina familjemedlemmar är det ett tecken för hunden att det är en främling i huset och obegripligt för den. Detta kan skrämma hunden och gör den självklart nervös.
Om du vet att vänner eller släktingar ofta kommer på besök, är det bättre om de är hemma direkt när du tar med hunden hem första gången.
Låt din hund lukta på varje person.
Den kommer ihåg lukten och kommer därför inte att uppfatta dessa människor som främlingar vid nästa besök.
Det är dock önskvärt att dina vänner inte stannar mer än några minuter. Sedan går de hem och du, dina familjemedlemmar och din hund stannar kvar hemma.

4) Om du redan har en hund bör det första mötet med hundarna vara utanför ditt hem. Välj en lugn plats och presentera hundarna för varandra ute som sagt. Gå sedan hem med dem tillsammans.

5) Din hund kan vara stressad av att åka bil.
Det försvinner ganska snabbt. Så snart hunden inser att bilen inte separerar den från dig och ditt säkra hem utan snarare tar henne till något nytt och intressant kommer allt att bli bra.

6) Hundar reagerar ibland negativt på koppel och halsband de första dagarna.
Anledningen är densamma. Hunden tror att genom användning av koppel och halsband att du för bort den från sitt trygga och välbekanta hem. Där ute känner hunden sig fortfarande osäker.

7) Om du har barn, be dem att göra så lite buller som möjligt och inte springa runt hemma i början. Det skrämmer hunden. Barnet får aldrig springa MOT hunden!

8) Prata med din hund så mycket som möjligt. Det spelar ingen roll att den inte förstår ditt språk. Ljudet från din röst och intonationen är viktigare för hunden än språket. Ju mer du pratar med din hund, desto mer förstår den dig.
Prata med din hund som till en människa, ibland underskattar vi hundarnas intelligens och deras förmåga att förstå.

9) Förbered en trygg plats där hunden kan ta skydd. Kanske vill den det de första dagarna.
Kommunikation:
1) Det är viktigt att hitta en balans mellan "att lämna hunden i fred" och "skapa nära kontakt.»
Det är inte lätt, men det är möjligt men försiktigt smek och kontakt. Visa respekt för hundens val och önskemål och ge samtidigt hunden skydd, tillgivenhet, sällskap, tålamod och kärlek!

2) Innan hunden kom till dig bodde den i en flock. Hundens flock kunde vara flera hundar, människor som besökte henne, människor som tog hand om henne, barn och andra djur.
Denna flock hade sina egna regler och hierarki.
Din hund kände väl till reglerna för denna flock och följde dem.
Nu bjuder du in till en nya flock.
Detta innebär nya regler och en ny status för alla medlemmar i flocken.
Börja berätta för din hund om de nya reglerna från dag ett!!!
Glöm inte att visa din hund medlemmarna och hierarkin i dess nya flock.
Om du inte gör det de allra första dagarna, kommer hunden att göra det åt dig.

3) Tvinga inte hunden att fatta beslut, det innebär en enorm stress! Fatta beslut och definiera regler och lagar själv. Var en tydlig och trygg ledare.
Hunden kommer att känna sig lugn och skyddad endast bredvid en person som har högre status, som tar ansvaret för beslutsfattandet. Då besparas hunden besväret med att fatta beslut som ger stress.
Jag kommer att ge dig ett enkelt exempel för att beskriva hur hunden kan uppleva sin nya miljö: Du kommer till ett nytt jobb, du känner ditt yrke väl och är inte orolig.
Men dina nya kollegor är ovilliga att kommunicera med dig.
De pratar lite med dig och svarar inte på dina frågor.
Du blir förvirrad och obekväm.
Du vet inte var kopieringspapperet är, var toaletten är, vilken tid och var du kan gå på lunch och var din arbetsplats är.
Du blir mer och mer nervös och är redo att antingen börja gråta eller explodera. Plötsligt kommer en av dina nya kollegor (som kanske inte talar samma språk som du) fram till dig och visar var din arbetsplats är och var du hittar dina arbetsredskap.
Vederbörande kommer att följa med dig ut på lunch och kommer alltid att vara med dig för att svara på dina frågor.
Du har lugnat dig och fått förtroende. Du känner dig skyddad, du känner dig tacksam mot den här personen. Vederbörande är din vän. "
Det är den här typen av person du borde vara för din hund. Då kommer det att finnas kärlek, vänskap och förståelse. Kommunikation!
Var inte rädd för att vara bestämma. Ledaren bestämmer. Men glöm inte att du måste vara lika tillgiven och kärleksfull.

4) Förvänta dig inte att din hund ska vara glad eller villig att leka i början. Hunden är kanske förvirrad och inte redo att uppleva glädje direkt. Ge den tid.
Tvinga inte den till lek om hunden inte vill eller inte förstår.
Det kommer med tiden.

5) Ge din hund möjlighet att sova i sängen med dig under de första dagarna.
När din hund känner sig mer självsäker kan du förhindra att den sover med dig.
Men under de första dagarna, och särskilt på natten, är hunden kanske rädd och känner sig ensam.
Den behöver dig speciellt på natten.
Detta gäller vuxna hundar och naturligtvis valpar.
Glöm dock inte att hunden aldrig får hoppa upp i din säng utan ditt tillstånd! Du bestämmer som sagt. Det gör hunden trygg.
Mat och träning:
1) Mat är en viktig del av den nära kontakten med din hund.
Använd mat som belöning och "manipulation".
Erbjud dina hundar att äta från dina händer.
Låt detta ske från alla dina familjemedlemmar.
Dela upp hundens dagliga måltid i små portioner och mata din hund ofta. En gång var femte minut till exempel.

2) Tillåt inte att äta ur skålen direkt utan ett kommando eller ett tecken. Hunden måste vänta på att du tillåter det.

3) Mat är utmärkt för koncentrationsträning!
Brist på koncentrationsförmåga är ofta ett stort problem för hunden.
Detta leder till beteendeproblem, till olika rädslor, till att hunden kan skälla och ibland gå till attack på människor, andra djur och cyklar etc.
Mat kan hjälpa din hund att lära sig att koncentrera sig.
Dela upp en portion mat i små portioner.
Sprid dessa bitar 50, 60 cm från varandra, gör en väg med små matportioner.
Hunden ta första portionen på ditt kommando.
Sedan väntar hunden på ditt kommando för att få den andra portionen osv.
Om allt går bra för dig kan du göra det svårare för hunden.
Den kan äta den första portionen på ditt kommando, och sedan får den hoppa över den andra portionen och ta den tredje, hoppar över den fjärde och tar den femte osv.
Du gör det mer och mer avancerat för hunden.
Detta är ett bra träningspass för hunden att lära sig att fokusera på dina kommandon.
Är du lugn och koncentrerad när du tränar ditt hund och tvärtom, smittar det av sig på hunden.
Ha inte för höga krav på hunden, tänk på vem du har i kopplet!
Alla hundar är olika.

Du kan erbjuda hunden "fri tillgång på mat", vilket innebär att hundens mat alltid kommer att vara tillgänglig.
Detta är ett bra alternativ för att lugna ner hunden och visa den att maten inte "försvinner" och alltid kommer att finnas i skålen.
Hunden äter girigt vad du än ger honom i början, men lugnar sig sedan och går till skålen bara för att se att maten fortfarande finns kvar.
Samtidigt finns det dock en risk att hunden inte kan kontrollera sin girighet och ångest och äter för mycket.
Detta kan vara farligt för dess hälsa och liv.

Var försiktig! Läs av din hund.

Jag rekommenderar att du matar din hund mycket ofta de första dagarna om den verkar osäker eller stressad. Först var 5: e minut, sedan var 10: e minut, och sen kan du öka intervallerna.
Mata från dina händer i små portioner i början.
Detta hjälper dig att se när din hund äter lugnare. Kanske så kan du se när hunden redan är mätt.
Detta hjälper dig att bestämma hur mycket mat din hund faktiskt behöver.
Glöm inte att vattnet alltid ska vara fräscht och att det måste bytas OFTA.

5. Du väljer själv mat till din hund.
Alla har sin egen åsikt om detta, det viktigaste är att hundens mage överensstämmer med ditt val av mat.
I Ryssland åt dessa hundar vilken mat de blev erbjudna.
Tänk på att om du väljer "naturlig" mat, läs seriösa rekommendationer för vad som är bra för hunden.
Hundar bör t ex inte äta nötter, russin, fläsk och mycket annat.
Choklad är direkt giftigt.
Om du väljer torrfoder så undvik mat som innehåller kyckling eller kycklingprotein!
Dessa torrfoder orsakar oftast allergiska reaktioner hos hundar!
Ju mer godis du ger din hund, desto mer diarré kan hunden få.
Kom ihåg detta och om du vill belöna hunden något, köp godis för agility.
Det är väldigt små bitar! För hunden spelar godis storleken ingen roll. Det viktigaste för den är belöningen.

7. Snåla inte på kvaliteten på hundmaten du väljer.
Hundens liv och hälsa beror på matens kvalitet och du kan dessutom spara in framtida veterinärkostnader på ett bra foder.

8. Under de första dagarna efter den långa resan har nästan alla hundar diarré.
Det kan bero på stress, ny mat och ny vatten-kvalitet.
Du behöver inte bli orolig då hundens mage anpassar sig ganska snabbt till nya förhållanden.
Men om diarrén fortsätter i flera dagar kan det bli ett hälsoproblem.
Diarré kan bero på flera orsaker:
 • Maten som du köpte passar inte hunden.
 • Du ger hunden för mycket godis.
 • Hunden är fortfarande väldigt nervös.
 • Hunden får mer mat än den behöver.
9. Köp ett litet paket hundfoder till att börja med. Det är möjligt att det första fodret inte passar hunden och att du får prova fler sorter.
Gå till veterinären innan du får hunden och köp till en början konserverad hundmat där.
Hill's Prescription Diet i/d Digestive Care är ett dietfoder speciellt för hundar som lider av sjukdomar i mage/tarm, även lämpligt som konvalescensfoder efter operation, väl tolererat och lättsmält.
Dessa konserver hjälper din hunds mage att anpassa sig till nya förhållanden snabbare. Vi rekommenderar att ge din hund några matskedar om dagen av någon av dessa sorter eller så kan du blanda konserv-maten med torrfoder eller ris.
Detta hjälper dig FÖREBYGGA diarré.
För att STOPPA diarré rekommenderar jag

Stomax !!!!!

Läs dosen noggrant! Om läkemedlet har fel dos hjälper det inte.
Detta botemedel är bra för att stoppa diarré!
Ris eller risvatten är också bra för att stoppa diarré.
Om allt annat misslyckas måste du besöka veterinären.

10. Mask kan vara orsaken till diarré.
Trots det faktum att ALLA hundar tio dagar före resan får ett botemedel mot mask är tyvärr inte det en 100 procent garanti för att hunden inte har mask.
Om du tror att orsaken till diarré är mask, måste du besöka veterinär.

11. Ibland (mycket sällan) får din hund inte tillräckligt med kalorier från fodret och behöver mer.
Det är lätt att förstå och se.
Hunden äter mycket och försöker ersätta näringen med volym.
Hunden kommer att dricka mycket och naturligtvis kissa mycket.
Lösningen på problemet är enkel, köp mer kaloririk mat!
Rumsren hund:
1. Under de första dagarna efter resan kan din hund kissa och bajsa inne.
Det beror på att hunden inte kan koncentrera sig ute.
Det finns för många nya dofter och ljud ute, och bara hemma kan hunden äntligen slappna av.
Lösningen är väldigt enkel.
Hunden behöver inte långa promenader i början och inte till nya platser och vägar.
Ju längre promenad, desto fler nya dofter och det behöver de inte alls i början.
Gå ut med hunden så ofta som möjligt, men ta alltid en kort promenad längs samma trygga väg!!!.
Hunden kommer snabbt att bekanta sig med alla dofter där och efter att ha lugnat sig kommer den ihåg sin uppgift.

2. Du kan hjälpa din hund att bli rumsren igen genom att inte ge den torrfoder till natten. Byt ut det mot hundkonserver.
Efter torrfodret blir hunden törstig och dricker mycket.
Det kommer att bli svårt för hunden att hålla sig fram till morgonen.

3. Om du leker med din hund hemma, kom ihåg att efter aktiv lek blir hunden kissnödig efter ca 5 min. Rasta alltid din hund efter lek.

4. Om din hund kissar inne, ta en gammal handduk och torka upp urin med den. Släng sedan ut den här handduken (eller bättre, bitar av den) om möjligt där du vanlig med din hund.
Denna lukt hjälper din hund att fokusera!

5. Försök se (året runt) vilken färg din hunds urin har. Det kan rädda hundens liv!
Om din hund har blivit biten av en fästing och t ex smittats med piroplasmos, kommer urinen att ändra färg till en mörkare.
I det här fallet behöver hunden omedelbar hjälp!
Det är AKUT!

6. Skäll aldrig på hunden om den kissar inne.
Detta kommer bara att skrämma hunden och göra den ännu mer nervös.
Du bör dock definitivt visa hunden att det den gjorde inte var bra men effektivt endast direkt efter "olyckan".

7. Mycket sällan händer det att hunden börjar göra sina behov i din säng.
Katter gör det oftare.
Detta är dock troligen en markering att ditt husdjur inte får tillräckligt med kärlek och uppmärksamhet.
Hunden gör allt för att få din uppmärksamhet och även genom mindre bra metoder från husse och matte.
Hunden letar helt enkelt bara efter din uppmärksamhet och det faktum att du skriker på honom kan alltså bli en belöning för honom. En ond cirkel.
Kom ihåg att en hund inte bara behöver tillgivenhet utan också att träna sinnet, stimulans!
Koppelträning:
1. Även om din hund gick perfekt i koppel i Ryssland, kommer den i sin nya "flock", sin nya familj, definitivt att försöka dra i kopplet.
Det finns olika sätt att lära din hund att inte dra och gå fint i koppel.
Du väljer självklart den metod som passar dig bäst.
Jag kommer att beskriva en utmanande men effektiv metod:
Du behöver ett vanligt koppel. Ett flexi- koppel är inte lämpligt för träning.
Låt din hund gå fritt i kopplet.
Ge hunden en chans att dra i kopplet om hon vill.
När hunden drar i kopplet stannar du. Ryck inte i kopplet och dra inte tillbaka hunden. Skäll inte på den.
Mycket lugnt och tyst ropar du hunden till dig. Det ska inte vara en skarp befallning, utan något så hunden förstår att den måste återvända till dig.
När hunden är tillbaka så väntar du lugnt på att den ska stå bredvid dig och ENDAST då fortsätter du att gå framåt.
Samtidigt med ditt första steg berömmer du hunden och ger den ett kommando för "att gå fint".
Hunden kommer naturligtvis att dra i kopplet igen nästan omedelbart.
Då stannar du tålmodigt och gör allt igen.
Svårigheten är att du måste upprepa detta i flera dagar och inte missa en enda gång.
Hunden måste förstå att så fort den drar i kopplet, stannar rörelsen omedelbart.
Hundar brukar fatta detta ganska snabbt.
Men om du missar en gång och låter hunden röra sig med ett stramt koppel så får du börja om. Om du är tålmodig kommer din hund att komma ihåg dessa regler för alltid
Om hunden är rädd:
1. Varje hund blir rädd ibland. Detta är normalt och beror inte på hundens ras eller var den kommer ifrån.

2. Hundar som kommer från Ryssland kan vara mer känsliga och rädda av sig på grund av sina svåra livserfarenheter och på grund av nya upplevelser.
Vanligtvis vet vi i förväg vilka eventuella rädslor din hund bär på och meddelar dig. Men tyvärr kan vi inte testa hunden i alla sorts situationer och därför kan en del rädslor komma som en överraskning både för dig och oss.
Till exempel har vissa hundar aldrig sett en hiss och kan vara rädd för den.
Inte alla hundar är redo för stadslivet.
Vissa hundar är rädda för trappor, katter eller barn osv.
Och generellt kommer rädslor med en ny miljö, med en ny värld av dofter och ljud.
Det kan vara ett träd som har en konstig form, en sten, en man i hatt, ett obegripligt ljud eller något annat.

3. Hundar hanterar vanligtvis sin rädsla på egen hand. Men ibland behöver de verkligen din hjälp och ditt tålamod.
Din uppgift är inte att lugna ner hunden utan att visa att det inte finns någon fara.
Tänk dig exemplet: Hur visar du ditt 2 åriga barn att något barnet är rädd för inte är något farligt? Du kommer naturligtvis närma dig det "farliga" objektet och visa att allt är lugnt. Gör detta med din hund också.
Om du klappar och lugnar hunden när den är rädd kommer du att bekräfta att faran finns och det kan befästa beteendet.
Om husse eller matte måste lugna mig så finns det risker, så tänker hunden

4. Ljud är än mer utmanande.
Jag föredrar att helt enkelt ignorera hundens reaktion på de "läskiga" ljuden. Detta hjälper vanligtvis. Hunden ser att mitt beteende inte har förändrats. Jag reagerar inte på ljud, så då finns inga risker tänker den.
Om din hund får panik så försök gäspa tydligt.
En gäspning är ett tecken på att "allt är lugnt", hundar gäspar ofta för att visa varandra att allt är lugnt.
Problem med utfall mot cyklar, andra hundar, bilar etc.
1. Ett vanligt problem är om din hund skäller och gör utfall när den ser en cykel, en annan hund, en bil, skidåkare eller något annat som irriterar och skrämmer den.

2. Lösningen på detta problem är enkel, ett exempel:
Du ser en cykel.
Du är beredd på att din hund gör ett utfall så snart cykeln närmar sig.
Mycket lugnt avleder du hunden med ett kommando att koncentrera sig på.
Till exempel "sitt" och omedelbart belönar du med godis när den lyder.
Vilken hund som helst väljer godis till förmån för att skälla på en cykel.
Ge kommandot.
Hunden sitter och är helt fokuserad på godiset.
Den bryr sig knappast om cykeln nu.
Låt cykeln åka och sedan berömmer du hunden och ger den uppmuntran.

3. Gör detta varje gång du inser att en situation kommer att uppstå som får hunden att skälla och göra utfall.
Om hunden redan har börjat skälla blir det svårare för dig att förändra situationen.
Hunden har redan fokuserat på något och du behöver rikta uppmärksamheten på dig själv, och det är inte lätt.
Det är mycket effektivare att fånga hundens uppmärksamhet innan något händer.
Hunden kommer alltid att visa med sitt kroppsspråk att den förbereder sig på ett utfall.

4. Du bör alltid ha godis i fickan!

5. Kommandot måste vara detsamma varje gång.

6. Efter ett tag börjar hunden själv utföra detta kommando efter att ha sett (till exempel) en cykel.

7. Denna metod är effektiv för många problem.

Vi distraherar hundens uppmärksamhet från det störande, fokuserar på något annat (kommandot och godiset)
Munkorg:
1. Jag är personligen emot att använda munkorg.

2. Kanske tänker man till i en början att man bara använder munkorgen vid problematiska tillfällen.
Till exempel morrar din hund mot ett barn.
Den börjar morra och du använda munkorgen.
Hunden inser att med munkorgen på kan den inte fortsätta att morra mot barnet.
Du gör detta flera gånger och hunden förstår att den inte kan morra med munkorgen på.
Men samtidig betyder det att utan munkorg kan den morra.
Du har helt enkelt förstärkt beteendet istället för att träna bort det.
Nu måste du använda munkorgen varje gång barnet är i närheten.

3. Att använda munkorg istället för att lösa problemet i grunden är kontraproduktivt och kan bli farligt.
Låt mig ge en kanske drastisk men tydlig liknelse: Munkorg är som att du skulle knyta ditt barns händer varje gång det finns godis i närheten för att förhindra barnet att ta godiset. Du skulle aldrig göra det utan du förklarar tålmodigt för ditt barn varför det inte kan få godis utan ditt tillstånd.
Du slår inte barnet så det förstår bättre och binder inte dess händer.
Så varför skulle sådana metoder fungera på en hund?
Leder, päls och immunitet:
1. Tyvärr vet vi inte under vilka förhållanden hundarna levde under innan de kom till volontären. Inte vad de åt och vad de sov på.
Därför rekommenderar jag att du ger din hund kompletterande vitaminer för att förbättra dess immunitet och hälsa.
Du väljer de vitaminer du tycker är bäst.

2. Jag vill påminna om att hunden inte behöver tvättas i duschen under de första två veckorna.
Försök att vänta även om hunden inte luktar så gott.
Vi tvättar alltid hundarna före resan till Sverige. Trots det kan hunden bli smutsig under den långa resan men en dusch för tidigt är mycket stressande för hunden och det är bättre om du borstar hunden eller använder en fuktig handduk i början.
Du kan dock erbjuda din hund att simma i havet eller i floden.

3. Stress försämrar pälsens kvalitet kraftigt. Hunden kan tappa mycket päls av eventuell stress och luktar ofta mycket.
Detta försvinner om några dagar men det blir bättre om du borstar pälsen mycket.
Jag rekommenderar varmt att du köper fiskolja dvs laxolja för hund.
Om din hund får det varje dag blir dess päls slät, blank och silkeslen

4. Naturligtvis vill du ge din hund det bästa, den bästa maten och aktiva promenader.
Hunden kommer snart att gå upp i vikt och muskelmassan kommer att öka. Då ökar också belastningen på lederna.
Det finns många komplement som hjälper lederna, jag rekommenderar att du använder något du tror är bra.
Tyvärr växer brosk inte lika snabbt som lederna.
Detta kan leda till ett problem, brosket kan spricka. Det är inte en sjukdom men det är en mycket smärtsam process för hunden.
Detta problem är särskilt vanligt hos hundar under 1,5 år.
Därför rekommenderar vi att du kompletterar hundmaten med glukosamin.
Den kan köpas online, i piller- eller i pulverform.
Du behöver inte köpa de dyraste, det finns billiga alternativ med god kvalitet.
Glukosamin behövs.
Vi anser att alla hundar som kommer från Ryssland ska ha glukosamin dagligen under första året i Sverige.
Efter 1 år du kan själv bestämma hur ofta och hur länge din hund ska få glukosamin.
Jag rekommenderar dock varmt att du ger glukosamin till din hund minst två gånger i veckan under hela hund liv.
Vi bor i ett land med ett fuktigt klimat och detta läkemedel förhindrar olika problem men hundens leder.
De som har hästar förstår säkert vad jag pratar om!
Försäkring:
Du kan välja vilket försäkringsbolag du vill.
Du måste besöka en veterinär inom tre veckor för att försäkringen ska bli permanent.
Om du har valt ett annat försäkringsbolag, vänligen köp flockförsäkring där!
När du har försäkrat din hund, skicka mig en bekräftelse på detta.
Valet av veterinär:
Var uppmärksam vilken veterinär du väljer!
Tyvärr finns det flera fall då svenska veterinärer är fördomsfulla och du får kanske höra nedsättande ord och t om oförskämdheter om din ryska hund.
Du behöver inte oroa dig för hundens dokument vad din veterinär än säger.
Dokumenten är i ordning och innehåller alltid allt som lagen kräver.
Vi rekommenderar givetvis att du genast väljer bort veterinärer som uppför sig oacceptabelt.
På vår sida finner du en lista över veterinärer som är seriösa och inte har fördomar gentemot ryska hundar.
Listan kompletteras ständigt.

https://www.facebook.com/groups/819394955156316/
Dokument:
Hunden har alla nödvändiga dokument.

1. Pass

Pass (med text på ryska och engelska):

Passet innehåller:

 • Vaccinationer
 • Avmaskning
 • Födelsedatum
 • Chip
 • Ägarens namn och hundens namn.

Passet gäller i Sverige under hela hunds liv men om du reser med hunden till ett annat europeiskt land måste du skaffa ett europeiskt pass.

2. Europeiskt certifikat:

Detta dokument utfärdas för alla hundar som reser tillsammans på samma resa.
Detta dokument bekräftar allt som finns i passet.
Detta är ett mycket viktigt dokument och du kommer definitivt att få en kopia av det när din hund kommer till dig.

Du måste ha ett Eurocertifikat med dig när du går till veterinären!
Om du har hund i hemmet redan:
1. Om din hund är över 6 år och inte är en stor ras, överväg noga innan du adopterar ännu en hund till din familj.
Av egen erfarenhet kan jag säga att det ofta är väldigt svårt och kan sluta med ännu en omplacering!
Din hund kan vara väldigt trevlig och vänlig med andra hundar på promenad men det betyder inte att den kommer att uppskatta när en ny hund dyker upp i dess hem.
Din hund har bott ensam i många år och är van vid det. Det är hundens soffa och kudde och du dess älskade husse eller matte. Hunden vill inte dela någonting med en annan hund.
Kanske kommer din hund inte att vara aggressiv mot den nya hunden, det är möjligt att den accepterar läget men kommer hon att vara lycklig?
Jag ber dig tänka i genom detta noga.

2. Din hund blir gammal och behöver lugn, den vill inte längre leka och gå lika långt som tidigare.
Vid dåligt väder vill din gamla hund inte ens gå ut.
Och så dyker det plötsligt upp en yngre hund i ditt hus som är full av energi och vänlighet.
Den vill leka och gå långa promenader. Den vill ha mycket av din uppmärksamhet.
Det är helt naturligt att din hund kommer att bli svartsjuk och detta kan ofta leda till aggression.
När du går en promenad med din nya hund kommer din gamla hund inte att kunna följa med er och får stanna hemma, detta får knappast den att må bättre !
Annan mat, olika livsrytmer, olika vanor...utmaningar som kräver tålamod.

3. Jag rekommenderar att du gör ett litet test innan du köper ytterligare en hund:
Låna en hund från dina grannar eller en vän. Bo tillsammans i några dagar så att du kan se hur din hund reagerar. Och samtidigt, kontrollera om du är redo för de utmaningar som kommer med att ha två hundar. T ex vid promenader och i mötet med andra hundar är det ofta en utmaning att plötsligt ha två hundar.

4. Om du har adopterat en andra hund, så hjälp dina hundar att undvika territoriella konflikter.
Om hundarna är med dig i soffan bör du alltid placera dig mellan dessa hundar till en början. Eller så kan du använda en kudde som du "delar upp" soffan med i två delar.

5. Du kan också dela upp rummet. Placera ett par stolar i en rad i mitten av rummet. Detta blir en symbolisk gräns.
Dessa gränser är mycket viktiga under de första veckorna. Om du inte "delar" territoriet kommer hundarna att tvingas göra det själva. Detta är naturligt, men ofta kan det innebära konflikter.

6. Mata hundarna samtidigt.
Placera skålarna långt från varandra och gör det så att hundarna kan närma sig skålarna utan att bryta den symboliska "gränsen". Låt dem sitta & vänta tills du säger "-varsågod!"

7. Klappa hundarna samtidigt, dvs använd båda händerna.
Visa att du aldrig skulle älska en hund mer än en den andra.

8. Om din hund brukade sova i din säng måste du tyvärr sluta med det.
Sängen är som en "tron" och tyvärr klarar oftast inte hundarna att fredligt dela upp territoriet som din säng innebär.

9. Kom ihåg att allt ska vara detsamma och rättvist för båda hundarna från dag ett.
De sover i samma rum, alla har sin egen säng, sin egen skål och sina egna leksaker.
Om du köper leksaker måste du alltid köpa varsin.
I denna situation beter hundarna sig som två barn i en familj.
De har samma känslor, eventuell förbittring, svartsjuka och avund.
Var rättvis och bete dig för alltid jämnlikt mot de två hundarna och då kommer allt att bli bra

10. Även om din hund är en unghund betyder det inte att den längtar efter en hundkompis.
Hundar behöver inte vara vänner. De har sina egna känslor och sympatier.
Det är inte alls nödvändigt att de sover, äter och leker tillsammans.
Om du är redo för det eventuella scenariot kommer du inte att bli besviken.
Hundarna bestämmer själva vilka förhållanden de vill ha, om de vill vara vänner eller bara en i flocken.
De kommer själva att hitta regler för att uppföra sig och kommer försöka undvika konflikter.
Men de kommer att behöva din hjälp och ditt trygga ledarskap.
Förberedelse är A och O:
När du adopterar en hund från ett annat land har du inte möjlighet att lära känna den alls innan ni träffas första gången.
Du tittar på videon, på bilden, du blir kanske kär i dessa ögon och börjar drömma.
Tyvärr uppfylls inte alltid dina drömmar om hur din hund beter sig när ni väl möts.
Det är därför vi ställer dig så många frågor till dig om din livsstil och dina önskemål.
Vi hjälper dig att hitta en hund så nära dina villkor och möjligheter som möjligt.
Men trots detta är hunden som du föreställde dig och hunden som kom till dig inte riktigt samma sak, det tar såklart tid att lära känna varandra.

Det kan finnas två skäl till beteenden du kanske inte hade räknat med.

Hunden är stressad och dess beteende har därför förändrats.

Det är ingen fara och kommer att bli bättre med tiden.
Hunden behöver bara tid och ditt tålamod. Det tar minst två veckor för din hund att återgå till sitt "normala jag".

Du fantiserade kanske om hur hunden skulle vara och blev eventuellt besviken, vilket är mänskligt. Men oavsett vad som händer fastna inte i idealbilden du hade. Hunden är vad den är.

Var redo att älska den som den är och lär känna den. Vad har du i kopplet? Hunden väljer inte sina ägare. Men trots detta älskar den matte och/ eller husse för dem de är!
Vid opassande beteende:
Under de första dagarna visar hunden oftast inte dig sin karaktär.
Den kommer troligen att vara blyg och tyst.
Med tiden kommer hunden att börja känna sig hemma.
Oftast händer detta dag 10 eller 12.
Under denna period kommer hunden att börja "testa" dig, den kommer att testa hur mycket du leder och hur du eventuellt kan domineras.
Hunden kan börja dra i kopplet, skälla, hoppa upp på bordet, stjäla mat och gnaga sönder saker.
Trots att den aldrig gjort det tidigare (i Ryssland).
Men nu är den i en ny flock och kan ännu inte skillnaden mellan rätt och fel och testar alltså dig "genom att ställa frågor genom handlingar".
Försök att förklara och visa hunden var gränserna går.
Vad som är bra och vad som är dåligt.

Stoppa din hund innan den gör något dåligt.
Om hunden ser katten och du förstår vad som kommer att hända, stoppa hunden innan den rusar mot katten.
Varna hunden och låt den aldrig gå fram till katten, utan katten väljer om den vill gå fram till hunden. Om den någonsin kommer vilja det, det är inte säkert.
Hunden visar med sitt kroppsspråk att den ska göra något. Det är lätt att avläsa om du är uppmärksam.
Försök föregå hunden och stoppa den innan något händer.
Ju tidigare du visar din hund att du inte godkänner dess opassande beteende, desto snabbare får du ett positivt resultat.
Om du inte har visat tidigt och tydligt för hunden att dess skällande hemma inte är ok t ex kommer den så småningom att cementera sitt beteende, och beteendet blir svårare att förändra.

Om hunden t ex morrar mot ditt barn måste du agera omedelbart.

Om du kan stoppa dess handling första gången kommer det troligtvis inte att hända igen.
Mitt råd råd är att låtsas "chocka" hunden.
Det kan verka tufft men enligt min mening är det bättre att göra det en gång och uppnå ett resultat än att agera mjukt men till ingen nytta.
Ta en tidning, tofflor, slå hunden på näsan, inte hårt men effektivt.
Säg fast nej.
Speciellt när det gäller det faktum att hunden morrar mot barnet. Försök att förhindra beteendet. Chocka henne innan hon gör vad hon tänker på.

Du kan spruta lite vatten. Åstadkomma ett högt ljud. Alla åtgärder som hunden kommer ihåg länge.
Observera! Det ska inte vara smärta, men en konstruktiv "chock".
Naturligtvis är alla hundar olika och mildare metoder är effektiva för många hundar också.
Jag nämner mina tips och du behöver inte hålla med.

Förmana aldrig/ skäll inte på ditt barn när hunden ser det.
Barnets status kommer omedelbart att minskas och hunden kan börja visa ett dominerande beteende gentemot barnet.
Om hunden fortsätter att dominera barnet (eller en annan familjemedlem), försök att höja personens status.
Men min kollegor som gör på Vårdhundsutbildning säger att denna metod är inte bra enligt dem, kan t om förvärra hundens beteende. Hunden är beroende av din uppmärksam, även "negativt" är uppmärksamhet & kan öka oönskat beteende. Hon menar handlingen att daska till med tidning etc//
En annan min kollega som tränar hundar i lydnadskurser säger att den här metoden fungerar bra.
Jag tror att ni själv kan bestämma vad ni ska göra. Vad jag skriver här är mina rekommendationer och min syn på problemet bara .
Träning och gränser:
1. Låt den familjemedlem, som ni eventuellt vill uppgradera inför hunden, att gå in först i ert hus samt gå ut först. Hunden ska alltid vänta sittandes på att du tillåter den att komma in. Först med t ex signalen "Varsågod!" får hunden gå in eller ut.

2. Du gör detsamma när du går på en smal väg eller stig.
Först du därefter hunden. Går din hund aldrig framför dig utan din tillåtelse gör den dessutom färre utfall mot hundar, katter eller människor. Du är den trygga ledaren.

3. Utmana ibland din hund med nya gränssättningar.
Till exempel väljer du att din hund inte får komma in i köket. Du har bestämt det.
Eller idag får din hund inte hoppa över kuddarna du byggde upp som en mur mitt i rummet.
Använd din fantasi men gå inte för långt.

4. Om du ger hunden ett kommando, gör det väldigt tydligt.
Ge inte din hund kommandon om du inte är säker på om den kommer att göra eller förstå.

5. Lägg dig ibland i hundens säng om det är möjligt, läs en bok där i en halvtimme.
Detta visar hunden att du kan ta dess plats. Och hon kan inte ta din säng (förrän du tillåter det, om du någonsin vill det).

6. Du ska alltid kunna ta mat eller ben ifrån hunden.
Detta är en viktig regel och en indikator på din status.
Din hund måste ha klart för sig att maten är din egendom och du har "makt över maten". Hunden får alltid sitta och vänta en bit ifrån hundskålen tills du sagt - varsågod! På detta viset undviker du dessutom eventuella konflikter om mat om du har flera hundar.
Om händelser inträffar i ditt liv som inte gör det möjligt för dig att ha kvar din hund:
Kontakta mig Katerina-Silvia Nieminen först.

Mitt telefonnummer finns på alla våra sidor: 0737279717

Eller skriv till hundens kurator.

Tänk gärna igenom beslutet flera gånger ordentligt och tänk på det faktum att hunden älskar dig och har tillit till dig.

Det är en stor tragedi för en hund om den inte får bo kvar hos den älskade matten och/ eller hussen.

Livsförhållandena kommer ändras under hela ditt liv men kanske du kan finna ett sätt att inte omplacera hunden...igen!...utan hitta utvägar i din vardag? Som sagt, tänk noga igenom inför eventuell omplacering.

Det finns dock sjukdomar eller andra fall när du tvingas omplacera din hund mot din vilja.

Vi hjälper dig definitivt.

Tillsammans med dig och baserat på din kunskap om din hunds karaktär och behov kommer vi att skriva ett inlägg om omplacering .

Vi kommer inte att ta med ditt namn i inlägget så att negativa kommentarer inte skadar dig.

Alla förfrågningar kommer till oss och vi kommer att överväga dem noga och skicka de bästa till dig.

Du bestämmer själv vem du tror passar bäst att bli hundens nya ägare.

Den nya ägaren till hunden tecknar ett nytt avtal med oss.

Detta görs så att vi kan följa hundens ytterligare öde, för dess trygghets skull.

Hunden bor kvar hos dig tills vi funnit en ny ägare

Vi försöker aldrig övertala dig att ompröva ditt beslut om eventuell omplacering, men vi kan alltid hjälpa dig att övervinna svårigheterna med att uppfostra din hund!

Vi har en hundpsykolog och det finns hjälp att få från flertalet människor som är väldigt kompetenta att uppfostra hundar, det finns flera olika sätt att hjälpa dig.

Men vänta inte tills problemet blivit allvarligt. Ring och skriv omedelbart och när som helst!!!!!
Hälsohjälp till din hund:
Vi försöker alltid ge dig en frisk hund.

Tyvärr finns det sjukdomar som cancer eller epilepsi som inte kan diagnostiseras i förväg.

Om din hund är sjuk, kom ihåg att du inte är ensam.

Vi kommer att hjälpa dig, om du behöver det, oavsett hur länge din hund har bott hos dig.

Tyvärr erbjuder svensk veterinärmedicin inte alltid de bästa veterinärerna i världen.

Alltför ofta föreslår tyvärr svenska veterinärer att avliva hundar på grund av olika sjukdomar som kan botas (men kanske inte alltid i Sverige).

Behandlingen i Sverige är dessutom väldigt dyr och alla kan inte betala för operationer eller nödvändig behandling. Så tänk också på att ha en väldigt bra försäkring!

Vi är redo att hjälpa dig om man inte hittar diagnosen eller kan bota din hund i Sverige.

Vi har kontakter med olika kliniker i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

På dessa kliniker får du kvalificerad hjälp, vilken många gånger är bättre än i Sverige.

Priset kommer dessutom att vara tio gånger lägre än i Sverige, kommunikationsspråket är på engelska och försäkringen täcker eventuella behandlingar i andra kliniker i Europa!

Vi har också kontakter med mycket kvalificerade veterinärer här i Sverige.

Vi vill gärna tipsa dig om bra och kompetenta svenska veterinärer, så hör gärna av dig vid behov!

Tillsammans är vi starkare.
SELE!
På grund av det faktum att vi är mer och mer bekymrade över hundens säkerhet efter ankomst, och på grund av det faktum att flera hundar har försökt fly från sina nya ägare, inför vi nya regler. När du har valt en hund och slutfört alla formaliteter får du exakta mätningar av hundarna från kuratorn hals. bröst. längd). Du bestämmer själv om du köper selen i Sverige eller lämnar kuratorn för att göra det. I alla fall får du bara en hund ut ur bilen med sele. Här kommer jag att ge dig några exempel på den sele som vi anser vara den säkraste. Tyvärr ger endast ett fåtal selar en säkerhetsgaranti. Om du beställer en sele från en kurator, diskuterar du frågan om betalnings- och sele-modellen med kuratorn.

Här är exempel på sele med hög säkerhet. Observera att endast en sele med 3 remmar kan betraktas som säker.

Ett alternativ till en sådana sele är en krage / koppel / seleanslutning. I det här fallet kan selen vara av ditt val.

Släpp INTE koppeln oberoende av vilka som helst omständigheter !!!
Made on
Tilda