Om man är en nyfiken människa och har en vilja att lära sig förstå hundrelaterade saker (särskilt det som rör psyket) så är risken stor att hundlitteraturen inte är tillräcklig. Såklart finns det väldigt många bra hundböcker men det behandlar mer områden som träning och olika träningsmetoder, eller lär ut symptomlindring. Hundar har varit domesticerade i ca 15 000 år så intresset att forska vidare på dem är någorlunda svalt. Det är fördelaktigt att gå direkt på studier gjorda på människor och vårt psyke för det skiljer sig förvånansvärt lite mot hundens. Rädsla, aggression, stress, ångest, dominans, lycka, glädje har alla nästan samma uttryck hos människan som hos hunden.
När det kommer till rehabilitering av stressade, traumatiserade eller rädda hundan så är det väldigt vanligt att man använder andra hundar för att påverka. En hund som är livrädd för allt på egen hand blir helt plötsligt omvänd när man introducerar den i en flock. Men när man frågar experterna varför det är så? Så är det enkla svaret för de är flockdjur och behöver vara i en hundflock. Jag har lite svårt för detta argument för om det var fallet skulle alla hundar som lever ensamma utan andra hundar varit störda till viss grad. Jag förstår behovet av en hundflock men varför accepterar vissa hundar människor i sin flock medan andra inte gör det? Hundar kan överkomma sina rädslor med hjälp av duktiga människor men alla hundar överkommer dem tillsammans med andra hundar.
Denna fråga ledde mig till en studie som Anatonsky gjorde under 70-talet på israeliska kvinnor som genomgått livskriser. Även fast de hade överlevt flera krig, suttit i koncentrationsläger eller mist minst 1 barn så hade 30% av dem mycket god psykisk hälsa. Så då började han undersöka hur detta kan komma sig och fann att det som var gemensamt för alla de med god psykisk hälsa var att alla de kände en känsla av sammanhang så kallat KASAM. Vilket eventuellt svarar på varför vissa hundar trivs i sin människoflock medan andra inte gör det. Detta fenomen är väldigt vanligt förekommande hos omplacerade barn. Även fast dessa har blivit utsatta för misshandel psykisk som fysiskt och blir placerade hos en bra familj så känner det fortfarande större sammanhang hos de biologiska föräldrarna. Detta gör de för att där fanns (även fast dysfunktionellt och direkt skadligt) rutiner och regler de kan förhålla sig till vilket de många gånger saknar i den nya familjen. I den nya familjen måste de bära ett ansvar av att vara självständiga och är fria att välja, fast detta i deras värld skapar kaos och förvirring.
Att känna sammanhang är att känna samhörighet att man är en del av något och av den anledningen så fungerar flockar. Alla har sin plats, alla vet vad de ska göra och det finns lite som kan skapa kaos eller långvarig förvirring. Många har under sista tiden uppmärksammat hundar som har slitit sig och inte velat bli infångade. Detta sker på grund av avsaknaden av samhörighet. Situationer kan uppkomma då de blir skrämda eller rädda likt när man kör på vägen och råkar splittra upp en flock hjortar, de springer åt olika håll för att komma undan faran men ganska så snart efter ansluter de sig till varandra igen, vilket dessa hundar inte gjort.
Det absolut bästa sättet för mig att skapa samhörighet hos hunden är att den får hitta lösningen på problemet själv. Jag väljer en situation som jag kan kontrollera fullt ut och låter hunden lösa problemet. Ex: min hund är rädd för barn. Jag kommer fram till att hunden ser barnen som ett hot. Detta problem kan jag lösa på följande sätt: be barnen erbjuda hunden godis (funkar ibland), jag kan presentera mig själv som ett större hot för hunden än barnen och den kommer över rädslan i den situationen på så vis (vem är rädd för en snok när du har en huggorm efter dig) eller så kan jag exponera hunden för barnen fast jag är helt neutral. Det vill säga jag har hunden i koppel runt omkring barn och jag lägger inte någon värdering i att den är rädd, gömmer sig bakom mig eller vad den gör, först när hunden gör något som tyder på att den accepterar just detta ögonblick (inte det som händer om 5 minuter eller ens 2 sekunder) så kommer jag belöna den. Belöning bekräftar att hunden tänker rätt, målet är att de ska tänka inte reagera. Jag kommer låta barn gå före hunden och vi efter, om hunden gör något som till exempel att den försöker lukta i luften efter deras doft kommer jag belöna detta. Om barnen stannar/saktar av och hunden fortsätter fram lite så kommer detta att belönas. När hunden känner att jag gör rätt i denna situation (även hur litet det än må vara) så tillhör den ett sammanhang. Om hunden känner att detta är pest och jag vill bara härifrån och reaktionen från ägaren bekräftar detta så kommer hunden aldrig att vilja tillhöra det sammanhanget. Men om den känner att här är jag duktig, detta kan jag, då är hunden själv problemlösningsorienterad och när den kommit så långt är det bara en tidsfråga innan den listar ut att barn inte är farliga.
Med vänliga hälsningar
Ednan